2021 година още в самото си начало показа нова тенденция

...
 2021 година още в самото си начало показа нова тенденция
Коментари Харесай

Беларус:Църковната власт се смени вместо светската

 

2021 година още в самото си начало сподели нова наклонност – светската власт ще се опита да въвлече духовната в предстоящото преразпределение при подредбата на „ новия свят “ след пандемията.

На 2 януари Вселенският патриарх Вартоломей заяви на уеб страницата си за получено благодарствено писмо от определения американски президент Джо Байдън. В него президентът разчита да съдействие с Негово Светейшество като желанието е персонално написано ръкописно от него.

Днешно решение, с парафа на папа Франциск, ознаменува вместо предстояща промяна на президенската власт в Беларус, рокади в църковната.

Ватикана е приел оставката на главата на католическата черква в страната и на него място назначава един от епископските му сътрудници. Тадеуш Кондрусевич, който през днешния ден трябваше да чества 75-годишен празник, се върна в Минск след 4-месечна възбрана, отслужи „ две свещени меси “ в катедралата в Минск, само че разгласи, че оттук насетне няма да се появява публинчо, тъй като потъва в молебствия.

Причините Кондрусевич да отсъства от страната са добре известни. За тях описа президентът на Беларус Александър Лукашенко, откакто на 31 август беларуските граничари не пуснаха архиепископа на връщане от Полша назад в страната. Лукашенко тогава изясни, че монсеньорът изненадващо бил на съвещания във Варшава и получил там избрани задания, а след това посочи, че те са свързани с това " по какъв начин да унищожи страната ни ".

През идващите четири месеца " казусът Кондрусевич " бе главен обект на обществените полемики за положението на беларуско-ватиканските връзки.

При все че както барометърът единствено демонстрира времето, без да го предопределя, по този начин и този случай бе мотив Минск и Светият трон да разпределят по-важни, даже ще кажем стратегически акценти, написа в разбор dnews.

Страните започнаха натоварен дипломатически продан. През септември на посещаване в Беларус бе секретарят на Светия трон за връзките с страните Пол Галахър. В последна сметка договореност бе реализирана на най-високо ниво, за което се наложи една необикновена аудиенция в Минск - апостолическият нунций във Англия Паоло Гуджероти връчи на Лукашенко персонално обръщение от папа Франциск.

Както уточни по-късно беларуският водач, това е било писмо " с малък шрифт на два листа ", съдържало " доста, голям брой положителни думи към страната ни, към хората " и " един от въпросите бе да върнем за Рождество Кондрусевич ". Практически незабавно се разбра, че архиепископът към този момент не е " рисков " и може да бъде пуснат в страната. А Лукашенко в навечерието на Кореда заяви по какъв начин във въпроса с Кондрусевич „ не е имало никаква политика “, той просто се лекувал в Полша.

" Знаете връзките ми с днешния папа Франциск - сподели президентът. - Много го почитам. Един подобен наш човек. Не си играе на политика, въпреки да си е държавен глава... И не вярвайте, че тук, видите ли, Лукашенко надиграл някого и Римският папа в този момент надали не ще се меси в Беларус. Не съм разсъждавал с тези категории, разбирайки също, че Римският папа без друго е почтен, редовен човек. Но политически игри не е имало. Заклевам се. " Въпросите за съдържателната част на днешния разговор сред Ватикана и Минск обаче останаха.

След като през юни 2008 година държавният секретар на Светия трон кардинал Тарчизио Бертоне посети Беларус и бе признат от Лукашенко, в осведомителното поле се появи тематиката за конкордат, регламентиращ правното състояние на Католическата черква в Беларус. И по същото време до римския свещеник - тогава Бенедикт Шестнайсети, бе изпратена покана да посети Беларус. Лукашенко прочее откри по-тесни и по-близки връзки с папа Франциск. И през май 2016 година, когато беларуският водач бе на посещаване във Ватикана, и през тази гореща политическа есен, приемайки пратеници на Светия трон, Лукашенко изприказва много похвали по адрес на понтифика. И те наподобява бяха взаимни.

Загадката е другаде. Ватикана се управлява в активността си от историческите константи и подценява историческите променливи. Защо тогава, откакто от началото на митингите през август т. година Европейски Съюз и Съединени американски щати взеха да отхвърлят легитимност на беларуския президент, а в Русия се чуха подмятания, че кариерата му свършва, Светият трон не счита Лукашенко за изгубил играта? Какво кара папството да вижда в него историческа константа?

Причината може би не са единствено някакви персонални взаимни благосклонности сред " националния папа " и " националния президент ", само че и прекомерно положителната осведоменост на Ватикана и фактът, че там схващат променените геополитически процеси. Беларуският президент може да е заинтересувал известни сили на Запад, предполагащи да осъществят планове за опазване на " неутрална Беларус ", а не люшкането й в посока към Русия.

Тези дни Съединени американски щати разшири пакета от наказания против Минск, без да личат претекстове за това като се изключи един - желанието на администрацията на Доналд Тръмп да затрудни бъдещия екип на Джо Байдън, пораждащ огромни очаквания у Ватикана, по беларуското направление. И в същото време към края на предходната година постави клетва новият дипломат на Съединени американски щати в Беларус Джули Фишър. Ако Светият трон знае или се досеща за идната нова геополитическа игра с Минск, това би могло да бъде пояснение за  интензитета на контактите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР